søndag 22. desember 2013

To dager igjen til julaften - det jules....

Vi skal ha ribbe på lille julaften. Og pinnekjøtt på julaften. Begge deler har vi tatt med fra Norge. Vi har også planer om finsk julemiddag i romjulen og vi håper at en av Einars kollega med familie - som også tilbringer jula her i Nord-Sverige - har mulighet til å komme. Frugan i gulstugan har advart oss mot det skrinne utvalget av kålrabi her i Sverige. Det virker ikke som Medelsvensson er videre begeistret for denne rotgrønnsaken. Her fås den kun kjøpt i bitte små halve eller kvarte biter.
Kålrabi trengs - som tilbehør både til pinnekjøttet og til finsk julemiddag.

Og rådløs er man jo ikke. Siden Finland er rett i nærheten, dro frugan i dag på kålrabijakt i grannlandet. Vel, ikke bare kålrabijakt. Finsk julemiddag - betyr røkt (helst badsturøkt) skinke. Her er Sverige har de heller ikke røkt skinke, de foretrekker kokt skinke i jula.  I Torneå fant hun det hun var på jakt etter:
I handlekurven: 8 kilo med flott kålrabi - og to flotte 3,5 kilos skinker. Yes. Det blir finsk jul i år også! For de med et skarpt blikk, ligger det også ei spesiell kjevle i kurven. Det er kjevle til karelske piroger, og frugan er lykkelig over endelig å ha fått tak i en slik.
På retur svingte hun innom IKEA en snartur. Barna hjemme i skolstugan hadde gått helt amok og bakt enormt mange pepperkaker, og ikke nok kakebokser. Det er ikke mulig å bare stikke innom IKEA for å kjøpe en ting. Her må man pent følge pilene og gå gjennom hele varehuset innen man slipper ut derfra. På turen forbi (ja, her var det ingen stopp) kafeen, observerte man at det var julebuffet som stod på menyen.


Vi har ikke plass til det helt store juletreet. På IKEA hadde de et juletre passer stugan perfekt. Og navnet er beskrivende - Fejka. Skal det dufte granbar, må vi nok spraye det. Men - det duger for oss.



Mannfolkene i huset tok på seg oppdraget med å sette på juletrelys og - klarte - etter mye om og men (innviklende saker, bokstavelig talt) å ordne dette. Julekuler er hengt opp, men her må vi nok stæsje på litt til innen det blir ferdig. Lillefrøkna har store planer med glanspapiret vi har tatt med. Antakelig blir det en del lenker også.

Det kommer stadig vekk litt julepynt på plass. Det er nå julepynt i alle vinduene i 1.etasje. Det begynner å jules
'
Vi har og gått til innkjøp av utelys. En liten sak som verken går langsetter verandaen eller kan omkranse et vindu. Her er det m.a.o. utbyggingspotensiale. Men den gamle kransen som den forrige eier hadde latt være igjen, har nå blitt pimpa opp med lyslenke.

Julepimpa krans

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar