fredag 20. desember 2013

Jullov!




Den 20.desember – noen timer etter skjema, satte vi kursen mot Båtskärsnäs og en svært etterlengtet juleferie. Med i bilen, er de fleste julegavene og ikke minst julematen. Pinnekjøtt og ribbe er med. Finsk julemat - skal vi handle inn lokalt.
Vi tok litt roligere på turen denne gangen og tok oss tid til lunsjbuffet på Kilpis.  Etter denne gode stoppen, gikk det radig sørover. Vi hadde også en liten stopp på ICA i Ôvre Torneå  for bunkring til kveldsmat og frokost.  Da vi kom til stugan, var vi opptatt av å bære inn fra bilen ot inn i stugan. Det tok da litt tid før vi oppdaget at det var lagt en hyggelig julehilsen  til oss midt på kjøkkenbordet. Naboene fra gulstugan var her i november og hadde da vært innom med julehilsen.
 Vi måtte jo pakke opp og se…


I tillegg til den søte nissen og serviettene, var det Marianne-drops, Gløgg og julemust som skjulte seg bak papiret, Gløggen og Julemusten har vi bestemt oss for å ha på julaften. Men - det klarer vi ikke med Marianne.... :)


Julemust er en svensk tradisjon. Det kan kanskje minne litt om ingefærøl .... eller kanskje ikke.  Musten er laget på bl.a  malt og humle. Opprinnelig var musten et alkoholfritt alternativ til øl.

Ungene synes det er nydelig. Vi voksne også, men kanskje ikke like så entusiastisk, for denne drikk er både søt og mektig.

I Sverige finnes mer enn 30 ulike sorter julemust. Vi har fått den eksklusive varianten av våre naboer. I  butikkene har de gjerne 4-5 ulike merker med julemust.  Via Google fant vi nettopp ut at det konsumeres utrolige mengder julemust i jula her i Sverige; ca. 50 millioner liter julemust drikker Medelsvensson i løpet av julehøytiden. Det skulle tilsi ca. 5 liter på hver person. Omsetningsmessig - så utgjør Julemusten visstnok  halvparten av det totalt innkjøp av leskedrikker. Musten har også strukket seg ut over julehøytiden. I påsken produseres påskemust. En Must er dermed et must i den svenske høytiden.


Da vi var innom Coop'en i Kalix på lørdag, konstaterte vi at det var utsolgt for den eksklusive varianten av årets must..

Men vi er berga, takket være våre hyggelige naboer.
 
 

2 kommentarer:

  1. Ønsker dere en riktig god jul. Hvordan er det med julesnø i området? Her blir det grønn jul, snøfritt og isfritt.

    SvarSlett
  2. oss i Julstugan :)22. desember 2013 kl. 11:31

    Riktig god jul til dere også! Her er det ikke så mye snø, 20-30 cm kanskje.. Men det er hvitt på trærne og skikkelig julestemning :).

    SvarSlett