torsdag 26. desember 2013

Lanttulaatikko

Du forsto kanskje ikke overskriften sa du?

Kanskje ikke så rart, det er finsk og det er det jo bare stort sett bare finner som behersker.

Lanttulaatikko er viktig tilbehør til finsk julemiddag og dette har frugan vokst opp med (frugans mamma er finsk).

Som dere tidligere har lest, har vi kjøpt inn både kålrabi i store mengder (8 kilo) i tillegg til røkte skinker på finsk side av grensen.

På tredje juledag skal vi ha middagsgjester - og de skal få servert finsk julemat. Skinka - skal serveres varm - dekorert med sennepsglasur og nellikspikre. Og det viktigste tilbehøret - det lages av kålrabi. Det er ikke stappe - som nordmenn flest forbinder tilbehør til pinnekjøtt.
I motsetning til kålrabistappe er Lanttulaatikko fløyelsmykt og helt uten biter. Og smaker herlig. 6 kilo kålrot har vært benyttet til dette, de siste to kiloene brukte som ordinært følge til pinnekjøttet på julaften.

Hva er det som gjør smaken? Vi letter litt på sløret:

Krydder og bruk av mørk sirup og egg samt fløte gjør susen.

Kålrabien kokes til den er helt myk. Deretter finmoses den sammen med ingrediensene slik at den får en fløyelsmyk konsistens. Så fordeles dette i ildfaste former.  Finnene liker å dekorere langtulaatikkoen. Det gjøres ved hjelp av skje eller gaffel innen det strøs griljermel på.

Og så kommer siste viktige moment - Lanttrulaatikkoen skal langstekes i ovnen på middels varme i noen timer. Innen den settes i ovnen legges det på små klikker med smør - på toppen - for å få en flott stekeskorpe.
Langsteking gjøres den dagen den skal spises.
Det er også mulig og ganske lurt - å putte de ustekte formene rett i fryseren. Så er - og så er man klar til å langsteke lanttulaatikko ved senere behov.
*   *   *

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar