onsdag 8. juli 2015

Hipp hipp hurra. Skolstugagubben fyller år! Tapas til begjær!

For en som aldri fikk noen bursdagsfeiring med jevnaldringer som barn - fordi bursdagen var da alle var på ferie, så tar han det igjen nå etter at vi begynte å feriere her i Norrbotten. Vi har jo gode stuganaboer - som helt klart vil være med å feire fødselsdagen til Einar. I år var det tapas på menyen. Blant rettene var det både klippfisk, laks, reinkjøtt med mere. Gode naboer var med på å gjøre dagen super. Stuganaboene fra Skolvägen overrasket vertskapet med to hjemmebakte kaker. Vertskapet hadde vært så busy med tapas at kakebaking hadde blitt valgt bort. Da en av de yngste i selskapet etterlyste dessert, reiste de seg resolutt, gikk ut - og kom tilbake med med deilig bakst. Takk for det!


På bordet var bl.a klippfisktaptas. Her ble det etterlyst oppskrift av flere. Retten heter Mantecato og er av italiensk opphav. Slik lager du denne:
  • 500 g klippfisk - (bein, skinnfri - som fra Halvors) 
  • 4 dl melk 
  • 2 fedd hvitløk 
  • 6 ss olivenolje 
  • 6 ss kremfløte 
  • En halv sitron 
  • Salt og pepper etter smak
  • Tilbehør: Råstekte potetskiver
Kok fisken i melk sammen med hakket hvitløk til den er mør.
Ta fisken opp av melken og visp fisken med håndvisp til den faller godt fra hverandre.

Rør fisken i en maskin med elteklør, og spe med olivenolje og kremfløte til en fin mos. Eller bruk stavmikser - så mosen blir godt arbeidet og jevn - på kortere tid.

Smak til med salt, pepper og saften av 1/2 sitron.

Del gjerne mosen i tre deler før anretting på potetskivene:
En del kan smakssettes med grønn pesto, en annen med rød pesto - for litt farge og smaksvariasjon.

Pynt gjerne med cherrytomat og litt salat. 


Bruschetta med kremost og reinsdyrskav (se bilde øverst)var også populært innslag på tapasbordet. Denne ble laget på følgende måte:
Stek opp reinsdyrskav  (250 gram) i litt smør
krydre med litt kardemomme og litt kanel (ja, du leste riktig) og litt salt
Stek opp noen skriver med baguette - i litt olje.
Smør baguettene  (etter steking) med smøreost - gjerne tilsatt timian og rødløk.
Legg på reinsdyrskav - og ha en liten dæsj med rørt tyttebær på toppen.
Legg gjerne på noen ferske timianblader på fatet.
-----------------------------------------------
Bursdagsbarnet fikk mange presanger - mye i form av ulike ølsorter. Som den ølhund han er, ble han skikkelig glad for denne type gaver. En av de yngste gjestene har lenge ymtet frempå om at han syntes Einar skulle ikle seg et særdeles minimalt - lite kledelig antrekk. Sogar ønsket Torujus at Einar skulle ha dette minimale og lite kledelige antrekket på seg og gå på Gallerian i Kalix. I fjor var det bare prat. I år var han særdeles spent på gaven han egenhendig hadde kjøpt til Einar. Vi legger dette nederst på denne bloggsiden, så færrest mulig kanskje ser det.... Og gjør de det, håper vel eieren av dette minimale og lite kledelige antrekket at de glemmer dette synet fort:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar