lørdag 30. mars 2013

Påskpynt og påskkärringer

En fjær kan bli til mange høns. I Sverige er det omvendt, det er nok mange høner som blir ribbet for fjær i anledning påsken.. Påskeris kjøpes ferdig pyntet, eller man kan kjøpe fjær i alle regnbuens farger.
Vi er vant til å pynte med fastelavensris inne. Svenskene nøyer seg ikke med det. Flere steder kan man se påskeris  er satt utendørs, eller at trær og busker er dekorert med fjær i ulike farger.

Vi har selvfølgelig tatt til oss begeistre og har pyntet til påske med påskeris. I utgangspunktet var det gule fjær på vårt innkjøpte ris. Men prinsessa ville kjøpe fjær i lilla og rosa også og har pyntet videre. I tillegg måtte vi jo henge på noen egg.  Vårt stivpyntede påskeris har fått plass i kjøkkenvinduet - og kan beskues både utenfra og innenfra.


















Påskkärring er et annet svensk fenomen.
Det er lang tradisjon her i Sverige at må jenter ikler seg skjørt/kjoler med forkle og skaut  og er påskkärringer, på jakt etter godteri.

I følge svenskene flyr heksa til Blåkulla på sin sopelime. Denne flygingen skje på skjærtorsdag. Etter et lite  opphold på Blåkulla kommer de tilbake på selve påskedagen. Her er det nok ei som har bomma litt på turen og kræsja i ei lyktestolpe.... Kan hende det var litt for mye heksebrygg?

I nabolaget ser vi tydelig bevis på det, her er ei påskkärring som har kræsjlanda så kraftig med snøfonna at kun kosten og beina stikker opp.





I jakten på påskepynt kom vi over et par opptrekkbare påskekyllinger. Dette kunne jo bli en påskehit - løpskonkurranse. Poden og nabokompisen testet dette ut. Løpsegenskapene til kyllingene viste seg å være var totalt fraværende. Kyllingene gikk rundt i ring og hoppet rundt. Antakelig kun vant til burtilværelse og oppførselen skyldtes nok ren pur glede av å være i stand til å bevege seg.

Klar, ferdig....

Fra kylling til egg, lørdag lette ungene etter sine velfylte påskeegg.Inntaket av karbohydrater i dag vil nok være litt høyere enn normalt.. Her er et lite glimt fra prinsessa sin frokost:
Påskefrokost....



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar